Sannolikhet

I det här avsnittet beskrivs kommandon och funktioner som du kan mata in efter att du har utfört operationen: – [Probability].

%

Om du matar in ett värde följt av kommandot % så blir inmatat värde ett procentvärde.

Exempel 1: 150 × 20% = 30

• 15020
    – [Probability] > [%]

Exempel 2: Beräkna vilken procentandel av 880 som är 660. (75 %)

• 660880
    – [Probability] > [%]

Exempel 3: Dra av 25 % från 3500. (2625)

• 3500350025
    – [Probability] > [%]

Factorial(!)

Den här funktionen hämtar fakulteter för ett värde som är noll eller ett positivt heltal.

Exempel: (5 + 3)! = 40320

• 53
    – [Probability] > [Factorial(!)]

Permutation(P), Combination(C)

Funktioner för permutation (nPr) och kombination (nCr).

Exempel: För att bestämma antalet permutationer och kombinationer som är möjliga när du väljer fyra personer från en grupp av 10

Permutationer:

• 10
    – [Probability] > [Permutation(P)]
    4

Kombinationer:

• 10
    – [Probability] > [Combination(C)]
    4

Random Number

Den här funktionen genererar ett pseudoslumptal i intervallet 0,000 till 0,999. Resultatet visas som ett bråktal när MathI/MathO väljs för Input/Output SETTINGS-menyn.

Exempel: För att erhålla slumpmässiga tresiffriga heltal

• 1000
    – [Probability] > [Random Number]
  • (Resultatet blir olika varje gång simuleringen körs.)

Random Integer

Den här funktionen genererar ett pseudoslumpmässigt heltal mellan ett angivet startvärde och ett slutvärde.

Exempel: För att generera ett pseudoslumptal i intervallet 1 till 6

• – [Probability] > [Random Integer]
  • (Resultatet blir olika varje gång simuleringen körs.)