Vinkelenhet, polär/rektangulär koordinat, sexagesimal

I det här avsnittet beskrivs kommandon, funktioner och symboler som du kan mata in efter att du har utfört åtgärden: – [Angle/Coord/Sexa].

Degrees, Radians, Gradians

Dessa funktioner anger vinkelenheten.

° anger grad, r radian och g gradian.

Du kan mata in varje funktion med hjälp av menyalternativen nedan.
– [Angle/Coord/Sexa] > [Degrees]
– [Angle/Coord/Sexa] > [Radians]
– [Angle/Coord/Sexa] > [Gradians]

Exempel: π/2 radianer = 90° (Angle Unit: Degree)

• (π)2
    – [Angle/Coord/Sexa] > [Radians]

Rect to Polar, Polar to Rect

”Pol(” konverterar rektangulära koordinater till polära koordinater och ”Rec(” konverterar polära koordinater till rektangulära koordinater.

Ange Angle Unit i SETTINGS-menyn innan du utför beräkningar.

Beräkningsresultatet för r och θ och för x samt för y lagras för var och en av variablerna x och y.

Beräkningsresultatet θ visas i intervallet -180° < θ ≤ 180°.

Obs!

Pol( och Rec( kan användas på beräkningsskärmen för räknarnapparna enligt nedan.
Calculate, Statistics

Exempel 1: För att konvertera rektangulära koordinater (√2, √2) till polära koordinater (Input/Output: MathI/MathO, Angle Unit: Degree)

• – [Angle/Coord/Sexa] > [Rect to Polar]
    2(,)2

Exempel 2: För att konvertera polära koordinater (√2, 45°) till rektangulära koordinater (Input/Output: MathI/MathO, Angle Unit: Degree)

• – [Angle/Coord/Sexa] > [Polar to Rect]
    2(,) 45

Grader, minuter, sekunder

Du kan använda tangenterna eller menyalternativet nedan för att mata in sexagesimalsymbolen ().
()
– [Angle/Coord/Sexa] > [Degs Mins Secs]
Mer information hittar du i ”Sexagesimal konvertering (beräkningar av grader, minuter och sekunder)”.