Komma igång

Sätta fast och ta bort den främre luckan

För att ta bort den främre luckan

Innan du använder räknaren ska du ta bort den främre luckan (①) och fästa den på baksidan (②).

Fästa den främre luckan

När du inte använder räknaren tar du bort den främre luckan (①) och fäster den på framsidan (②).

Viktigt!

Fäst alltid den främre luckan på räknaren när du inte använder den. Annars kan en oavsiktlig aktivering av -tangenten leda till att strömmen slås på och att batteriet laddas ur.

Slå på och stänga av strömmen

Tryck på för att slå på räknaren.

Tryck på (OFF) för att stänga av räknaren.

Obs!

Slå på strömmen genom att trycka länge på . För att undvika att strömmen slås på av misstag så är -tangent något lägre än de andra tangenterna.

Om skärmen som visas nedan visas direkt efter att du har startat enheten betyder det att återstående batteriström är låg.

Om den här skärmen visas byter du ut batteriet så snart som möjligt. Mer information om batteribyte finns i ”Byta batteri”.

Räknaren stängs även av automatiskt om den inte används på cirka 10 eller 60 minuter. Tryck på -knappen för att slå på räknaren igen.

HOME-skärmen

Om du trycker på så visas HOME-skärmen. I HOME-skärmen visas en lista över installerade räknarlägen.

HOME-skärmen Skärmen för Calculate-läget

Mer information om räknarens olika lägen hittar du i ”Lista över installerade räknarlägen”.

Justera skärmens kontrast

1. Tryck på , välj en ikon för ett läge och tryck sedan på .

2. Tryck på och välj sedan [System Settings] > [Contrast].

3. Använd och för att justera skärmkontrasten.

4. När inställningarna har justerats som du vill trycker du på .

Viktigt!

Om justeringen av skärmens kontrast inte förbättrar skärmens läsbarhet betyder det förmodligen att det finns lite batteri kvar. Byt ut batteriet.

Tangentmarkeringar

Om du trycker på tangenten och sedan en andra tangent utförs den alternativa funktionen för den andra tangenten. Den alternativa funktionen anges av texten som är tryckt ovanför tangenten, på vänster sida.

(1) Tangentfunktion:

(2) Alternativ funktion: (π)

Indikatorer

Indikatorer

I tabellen nedan beskrivs de indikatorer som visas högst upp på skärmen.

Denna indikator: Betyder detta:
Knappsatsen har växlats med hjälp av tangenten . Knappsatsen växlas tillbaka och denna indikator försvinner när du trycker på en tangent.
MathI/MathO eller MathI/DecimalO väljs för Input/Output i SETTINGS-menyn.
/ / Aktuell inställning för Angle Unit (: Degree, : Radian eller : Gradian) på SETTINGS-menyn.
FIX Ett fast antal decimaler tillämpas.
SCI Ett fast antal signifikanta siffror tillämpas.
/ Det finns föregående () eller efterföljande () beräkningshistorik för det beräkningsresultat som visas.
Räknaren drivs direkt av sina solceller, antingen helt eller i någon kombination med batteri. (endast fx-85CW)

Använda menyer

Många av funktionerna i din kalkylator utförs med hjälp av menyskärmar. I exemplet nedan visas åtgärder som startas från menyskärmen och som visas när du trycker på .

Välja ett menyalternativ

För att välja ett menyalternativ använder du markörtangenterna (, , , ) för att markera det och trycker sedan på . Observera att och endast används när det finns flera kolumner med menyalternativ.

Navigera mellan menyhierarkier

-indikatorn till höger om ett menyalternativ betyder att det finns lägre hierarkinivåer under det objektet. Om du väljer menyalternativet och trycker på eller navigerar du till nästa lägre nivå i hierarkin. Om du vill återgå till nästa övre nivå i hierarkin trycker du på .

Obs!

Om du är i en lägre nivå i hierarkin i en meny med en kolumn kan du trycka på samt för att återgå till nästa högre nivå.

Välja ett menyalternativ med en radioknapp (/)

När en lista med flera alternativ visas på skärmen har varje alternativ en radioknapp ( eller ) till vänster. indikerar det alternativ som är valt just nu.

Konfigurera inställningen för ett menyalternativ

1. Markera önskat menyalternativ och tryck sedan på .

Vad som händer härnäst beror på vilken typ av menyalternativ du har valt.

– Om det inte finns några fler inställningar att konfigurera för det menyalternativ du valt kommer alternativknappen bredvid den att ändras till .

– Om menyalternativet du har valt har fler inställningar att konfigurera visas en skärm för att välja menyalternativ. I så fall går du vidare till steg 2.

2. På inställningsskärmen markerar du önskad inställning och trycker sedan på .

Du återgår då till menyobjektskärmen i steg 1 med radioknappen invid det menyalternativ som du tidigare valde ändrat till .

Bläddra mellan skärmar

En rullningslist visas till höger på displayen när det finns så många menyalternativ att de inte får plats på en skärm.

Använd och för att bläddra mellan skärmar.

Använd och för att rulla rad för rad.

För att stänga menyn och återgå till den skärm som visas före menyn

Tryck på .

Obs!

Du kan stänga en meny som visas genom att trycka på , , , , eller genom att trycka på . Om den visade menyn är en som visas direkt efter att du har startat ett visst räknarläge eller om det är en lägesspecifik meny så kan du inte stänga den genom att trycka på . I så fall måste du trycka på för att stänga menyn.