Cálculos de matriz

Use a aplicación Matriz para realizar cálculos que teñan que ver con matrices de ata 4 filas por 4 columnas.

Procedemento xeral para realizar un cálculo de matriz

Para realizar o cálculo dunha matriz, use as variables de matriz especiais (MatA, MatB, MatC, MatD) como se indica no seguinte exemplo.

Exemplo 1: para calcular .

Para a multiplicación (Matriz 1 x Matriz 2), o número de columnas da Matriz 1 debe coincidir co número de filas da Matriz 2. Doutro xeito, prodúcese un erro.

1. Prema , seleccione a icona da aplicación Matriz e logo prema .

Isto amosa a pantalla de cálculo da matriz.

2. Prema .

Isto amosa a pantalla da lista de variables da matriz.

Para máis información sobre o contido da pantalla da lista de variables da matriz e como gardar, editar ou outras operacións da variable da matriz, consulte “Pantalla da lista de variables da matriz”.

3. Realice os seguintes pasos para gardar a para MatA.

(1) Seleccione [MatA:] e logo prema .

Isto amosa a pantalla de axuste de tamaño da matriz (axuste predeterminado inicial: 2 filas, 2 columnas).

(2) Aquí queremos gardar unha matriz de 2×2, así que seleccione [Confirmar] e logo prema .

Isto amosa o Editor de Matriz para a entrada dos elementos da matriz 2×2 para MatA.

(3) Insira os elementos de MatA.

• 2111

(4) Prema , ou para volver á pantalla de cálculo da matriz.

4. Realice os seguintes pasos para gardar para MatB.

(1) Prema , seleccione [MatB:] e logo prema .

(2) Seleccione [Confirmar] e logo prema .

(3) Insira os elementos de MatB.

• 2((-))1((-))12

(4) Prema , ou para volver á pantalla de cálculo da matriz.

5. Insira MatA×MatB.

• – [Matriz] > [MatA]
    – [Matriz] > [MatB]

6. Prema .

Isto amosa a pantalla MatAns (Memoria de resposta da matriz) co resultado do cálculo.

Para máis información sobre MatAns, consulte “Memoria de resposta da matriz (MatAns)”.

Se preme mentres aparece a pantalla MatAns, volve á pantalla de cálculo da matriz e borra a expresión de cálculo. Se preme ou , volve ao estado completo de entrada de expresión de cálculo do paso 5 deste procedemento.

Nota

Mentres aparece o Editor de Matriz ou a pantalla MatAns, pode gardar o valor actualmente destacado para unha variable. Mentres aparece a pantalla de cálculo da matriz e hai un valor de resultado de cálculo na pantalla, pode gardar o resultado de cálculo amosado para unha variable. Para información sobre as variables, consulte “Variables (A, B, C, D, E, F, x, y, z)”.

Pantalla da lista de variables de matriz

A pantalla da lista de variables da matriz é o portal de entrada que debería usar cando desexe gardar unha matriz nunha variable de matriz MatA, MatB, MatC ou MatD, ou para editar unha matriz gardada antes. O estado de cada variable de matriz está indicado como se amosa nos seguintes exemplos.

(1) 2×2
Indica unha matriz de 2×2 que se garda para a variable de matriz.

(2) Ningún
Indica que non se gardou nada para a variable de matriz.

Amosar a pantalla de lista de variables da matriz

Dependendo da pantalla que se amosa agora, realice unha das seguintes operacións.

Cando aparece a pantalla de cálculo da matriz:
prema .

Cando aparece a pantalla de Editor de Matriz ou de MatAns:
prema , seleccione [Definir Matriz] e logo prema .

Gardar novos datos para unha variable de matriz

Exemplo 2: para gardar a matriz 2×3 .

1. Mentres aparece a pantalla de cálculo da matriz, prema para ver a pantalla de lista de variables da matriz.

2. Seleccione a variable de matriz (MatA, MatB, MatC ou MatD) na que desexe gardar novos datos e logo prema .

Se seleccionou unha variable de matriz cuxo estado é “Ningún”, avance ao paso 4 deste procedemento.

Se seleccionou unha variable de matriz que xa ten unha matriz gardada, aparecerá unha pantalla de menú. Avance ao paso 3.

3. Seleccione [Definir Novo] e logo prema .

4. Na pantalla “Tamaño Matriz?” que aparece, especifique o número de filas e columnas da matriz.

Para especificar unha matriz de 2×3, realice os seguintes pasos.

(1) Seleccione [Filas] e logo prema . No menú que aparece, seleccione [2 Filas] e logo prema .

(2) Seleccione [Columnas] e logo prema . No menú que aparece, seleccione [3 columnas] e logo prema .

5. Cando as especificacións de filas e columnas sexan as que quere, seleccione [Confirmar] e logo prema .

Isto amosa o Editor de Matriz.

6. Insira os elementos da variable da matriz.

• 10((-))1
    0((-))11

7. Prema , ou para volver á pantalla de cálculo da matriz.

Nota

Os contidos da variable da matriz consérvanse aínda que prema , cambie a aplicación da calculadora ou a apague. Executar calquera das seguintes operacións provoca que os contidos de todas as variables da matriz se borren.

- – [Reinicio] > [Axustes & Datos]

- – [Reinicio] > [Iniciar Todo]

Editar os datos da variable da matriz

1. Mentres aparece a pantalla de cálculo da matriz, prema para ver a pantalla de lista de variables da matriz.

2. Seleccione a variable de matriz (MatA, MatB, MatC ou MatD) que quere editar e logo prema .

3. No menú que aparece, seleccione [Editar] e logo prema .

Isto amosa o Editor de Matriz.

4. Use o Editor de Matriz para editar os elementos da matriz.

Mova o cursor á cela que contén o elemento que quere cambiar, insira un novo valor e logo prema .

5. Prema , ou para volver á pantalla de cálculo da matriz.

Copiar os contidos da variable de matriz (ou MatAns)

1. Vaia á pantalla do Editor de Matriz ou de MatAns da variable de matriz que quere usar para copiar a fonte.

Para ver o Editor de Matriz, realice os pasos 1, 2 e 3 de “Editar os datos da variable da matriz”.

Para ver a pantalla MatAns, realice os seguintes pasos mentres aparece a pantalla de calculo da matriz.
– [Matriz] > [MatAns]

2. Seleccione o destino de copia da variable da matriz.

Por exemplo, para copiar a MatD, realice a seguinte operación: – [Gardar] > [MatD].

Isto amosa o Editor de Matriz co contido do destino da copia.

3. Prema , ou para volver á pantalla de cálculo da matriz.

Memoria de resposta da matriz (MatAns)

Sempre que o resultado dun cálculo executado na aplicación Matriz sexa unha matriz, aparecerá a pantalla MatAns co resultado. O resultado tamén se gardará nunha variable chamada “MatAns”.

A variable MatAns pode usarse en cálculos coma os descritos deseguido.

Para inserir a variable MatAns nun cálculo, realice a seguinte operación: – [Matriz] > [MatAns].

Se preme calquera das seguintes teclas mentres aparece a pantalla, MatAns cambia automaticamente á pantalla de cálculo da matriz, con “MatAns” seguido do operador ou da función da tecla que premeu: , , , , , , , (), ().

Nota

Os contidos de MatAns consérvanse aínda que prema ou apague a calculadora. Realizar calquera das seguintes operacións fai que se borre o contido de MatAns.

- Volver á pantalla HOME e iniciar outra aplicación da calculadora

- Executar – [Reinicio] > [Axustes & Datos]

- Executar – [Reinicio] > [Iniciar Todo]

Exemplos de cálculo de matriz

Os seguintes exemplos usan MatA = , MatB = , MatC = , MatD = .

Exemplo 3: para engadir dúas matrices (MatA + MatB).

• – [Matriz] > [MatA]
    – [Matriz] > [MatB]

Nota

As dúas matrices deben ter as mesmas dimensións para que se poidan sumar ou restar. Prodúcese un erro se tenta sumar ou restar matrices de diferentes dimensións.

Exemplo 4: para o cadrado ou cubo de MatA (MatA2, MatA3)

• – [Matriz] > [MatA] – [Matriz] >
    [Cálc Matriz] > [Matriz Cadrada]
  • – [Matriz] > [MatA] – [Matriz] >
    [Cálc Matriz] > [Matriz Cúbica]

Exemplo 5: para inverter MatA (MatA-1).

• – [Matriz] > [MatA] – [Matriz] >
    [Cálc Matriz] > [Matriz Inversa]

Nota

Só se poden inverter matrices cadradas (mesmo número de filas e columnas). Se intenta inverter unha matriz que non é cadrada, prodúcese un erro.

Unha matriz cun determinante de cero non se pode inverter. Se intenta inverter unha matriz cun determinante de cero, prodúcese un erro.

A precisión de cálculo vese afectada para as matrices cuxo determinante está próximo a cero.

Exemplo 6: para obter o determinante de MatA (Det(MatA)).

• – [Matriz] > [Cálc Matriz] >
    [Determinante] – [Matriz] > [MatA]

Nota

Os determinantes só poden obterse para matrices cadradas (mesmo número de filas e columnas). Se intenta obter un determinante para unha matriz que non sexa cadrada, prodúcese un erro.

Exemplo 7: para obter a transposición de MatC (Trn(MatC)).

• – [Matriz] > [Cálc Matriz] >
    [Transposición] – [Matriz] > [MatC]

Exemplo 8: para crear unha matriz de identidade 2 × 2 e sumala a Mat A (Identity(2) + MatA).

• – [Matriz] > [Cálc Matriz] > [Identidade]
    2 – [Matriz] > [MatA]

Nota

Pode especificar un valor de 1 a 4 como argumento do comando Identidade (número de dimensións).

Exemplo 9: para determinar a forma do banzo da fila de MatD (Ref(MatD)).

• – [Matriz] > [Cálc Matriz] > [Ref]
    – [Matriz] > [MatD]

Exemplo 10: para determinar a forma do banzo reducido da fila de MatD (Rref(MatD)).

• – [Matriz] > [Cálc Matriz] >
    [Ref Reducida] – [Matriz] > [MatD]

Exemplo 11: para obter o valor absoluto de cada elemento de MatC (Abs(MatC)).

• – [Cálc Numérico] > [Valor Absoluto]
    – [Matriz] > [MatC]