Cálculos de vectores

Use a aplicación Vector para realizar os cálculos de vectores de dúas a tres dimensións.

Procedemento xeral para realizar un cálculo de vector

Para realizar o cálculo dun vector, use as variables de vector especiais (VctA, VctB, VctC, VctD) como se indica no seguinte exemplo.

Exemplo 1: para calcular (1, 2) + (3, 4).

Cando realice a suma ou resta de dous vectores, ambos deben ter as mesmas dimensións.

1. Prema , seleccione a icona da aplicación Vector e logo prema .

Isto amosa a pantalla de cálculo do vector.

2. Prema .

Isto amosa a pantalla da lista de variables de vector.

Para máis información sobre o contido da pantalla da lista de variables de vector e como gardar, editar ou outras operacións da variable do vector, consulte “Pantalla da lista de variables de vector”.

3. Realice os seguintes pasos para gardar (1, 2) a VctA.

(1) Seleccione [VctA:] e logo prema .

Isto amosa a pantalla de axuste da dimensión do vector (axuste predeterminado inicial: 2 dimensións).

(2) Aquí queremos gardar un vector bidimensional, así que seleccione [Confirmar] e logo prema .

Isto amosa o Editor do Vector para a entrada do vector bidimensional para VctA.

(3) Insira os elementos de VctA.

• 12

(4) Prema , ou para volver á pantalla de cálculo do vector.

4. Realice os seguintes pasos para gardar (3, 4) a VctB.

(1) Prema , seleccione [VctB:] e logo prema .

(2) Seleccione [Confirmar] e logo prema .

(3) Insira os elementos de VctB.

• 34

(4) Prema , ou para volver á pantalla de cálculo do vector.

5. Insira VctA+VctB.

• – [Vector] > [VctA]
    – [Vector] > [VctB]

6. Prema .

Isto amosa a pantalla VctAns (Memoria de resposta do vector) co resultado do cálculo.

Para máis información sobre VctAns, consulte “Memoria de resposta de vectores (VctAns)”.

Se preme mentres aparece a pantalla VctAns, volve á pantalla de cálculo do vector e borra a expresión de cálculo. Se preme ou , volve ao estado completo de entrada de expresión de cálculo do paso 5 deste procedemento.

Nota

Mentres aparece o Editor de vector ou a pantalla VctAns, pode gardar o valor actualmente destacado para unha variable. Mentres aparece a pantalla de cálculo do vector e hai un valor de resultado de cálculo na pantalla, pode gardar o resultado de cálculo amosado para unha variable. Para información sobre as variables, consulte “Variables (A, B, C, D, E, F, x, y, z)”.

Pantalla da lista de variables de vector

A pantalla da lista de variables de vector é o portal de entrada que debería usar cando desexe gardar un vector nunha variable de vector VctA, VctB, VctC ou VctD, ou para editar un vector gardado antes. O estado de cada variable de vector está indicado como se amosa nos seguintes exemplos.

(1) 2
Indica que se gardou un vector bidimensional para a variable de vector.

(2) Ningún
Indica que non se gardou nada para a variable de vector.

Amosar a pantalla de lista de variables de vector

Dependendo da pantalla que se amosa agora, realice unha das seguintes operacións.

Cando aparece a pantalla de cálculo do vector:
Prema .

Cando aparece a pantalla de Editor do Vector ou de VctAns:
Prema , seleccione [Definir Vector] e logo prema .

Gardar novos datos para unha variable de vector

Exemplo 2: para gardar un vector tridimensional (1, 2, 3).

1. Mentres aparece a pantalla de cálculo do vector, prema para ver a pantalla de lista de variables de vector.

2. Seleccione a variable do vector (VctA, VctB, VctC ou VctD) na que desexe gardar novos datos e logo prema .

Se seleccionou unha variable de vector cuxo estado é “Ningún”, avance ao paso 4 deste procedemento.

Se seleccionou unha variable de vector que xa ten un vector gardado, aparecerá unha pantalla de menú. Avance ao paso 3.

3. Seleccione [Definir Novo] e logo prema .

4. Na pantalla “Dimensión Vector?” que aparece, especifique a dimensión do vector.

Para especificar tres dimensións, realice os seguintes pasos.

(1) Seleccione [Dimensións] e logo prema .

(2) No menú que aparece, seleccione [3 Dimensións] e logo prema .

5. Cando a especificación das dimensións sexa a que quere, seleccione [Confirmar] e logo prema .

Isto amosa o Editor do Vector.

6. Insira os elementos da variable do vector.

• 123

7. Prema , ou para volver á pantalla de cálculo do vector.

Nota

Os contidos da variable do vector consérvanse aínda que prema , cambie a aplicación da calculadora ou a apague. Executar calquera das seguintes operacións provoca que os contidos de todas as variables de vector se borren.

- – [Reinicio] > [Axustes & Datos]

- – [Reinicio] > [Iniciar Todo]

Editar os datos da variable do vector

1. Mentres aparece a pantalla de cálculo do vector, prema para ver a pantalla de lista de variables de vector.

2. Seleccione a variable do vector (VctA, VctB, VctC ou VctD) que quere editar e logo prema .

3. No menú que aparece, seleccione [Editar] e logo prema .

Isto amosa o Editor do Vector.

4. Use o Editor de Vector para editar os elementos do vector.

Mova o cursor á cela que contén o elemento que quere cambiar, insira un novo valor e logo prema .

5. Prema , ou para volver á pantalla de cálculo do vector.

Copiar os contidos da variable do vector (ou VctAns)

1. Vaia á pantalla do Editor do Vector ou de VctAns da variable de vector que quere usar para copiar a fonte.

Para ver o Editor do Vector, realice os pasos 1, 2 e 3 de “Editar os datos da variable do vector”.

Para ver a pantalla VctAns, realice os seguintes pasos mentres aparece a pantalla de calculo do vector.
– [Vector] > [VctAns]

2. Seleccione o destino de copia da variable do vector.

Por exemplo, para copiar a VctD, realice a seguinte operación: – [Gardar] > [VctD].

Isto amosa o Editor do Vector co contido do destino da copia.

3. Prema , ou para volver á pantalla de cálculo do vector.

Memoria de resposta de vectores (VctAns)

Sempre que o resultado dun cálculo executado na aplicación Vector sexa un vector, aparecerá a pantalla VctAns co resultado. O resultado tamén se gardará nunha variable chamada “VctAns”.

A variable VctAns pode usarse en cálculos como os descritos deseguido.

Para inserir a variable VctAns nun cálculo, realice a seguinte operación: – [Vector] > [VctAns].

Se preme calquera das seguintes teclas mentres aparece a pantalla VctAns, cambia automaticamente á pantalla de cálculo do vector, con “VctAns” seguido do operador ou da función da tecla que premeu: , , , , , , , (), ().

Nota

Os contidos de VctAns consérvanse aínda que prema ou apague a calculadora. Realizar calquera das seguintes operacións fai que se borre o contido de VctAns.

- Volver á pantalla HOME e iniciar outra aplicación da calculadora.

- Executar – [Reinicio] > [Axustes & Datos]

- Executar – [Reinicio] > [Iniciar Todo]

Exemplos de cálculo de vector

Os seguintes exemplos usan VctA = (1, 2) e VctB = (3, 4) e VctC = (2, -1, 2).

Exemplo 3: VctA • VctB (Produto escalar do vector)

• – [Vector] > [VctA]
    – [Vector] > [Cálc Vector] > [Produto Escalar]
    – [Vector] > [VctB]

Nota

Cando calcula un produto escalar, as dimensións dos dous vectores deben ser as mesmas.

Exemplo 4: VctA × VctB (produto vectorial do vector)

• – [Vector] > [VctA]
    – [Vector] > [Cálc Vector] > [Prod Vectorial]
    – [Vector] > [VctB]

Nota

Cando calcula un produto vectorial, as dimensións dos dous vectores deben ser as mesmas.

Exemplo 5: para determinar o ángulo formado por VctA e VctB a tres lugares decimais. (Formato Número: Fixar 3, Unidade Ángulo: Grao (D)).

• – [Vector] > [Cálc Vector] > [Ángulo]
    – [Vector] > [VctA]
    (,) – [Vector] > [VctB]

Nota

Cando calcula un ángulo formado por dous vectores, as dimensións dos dous deben ser as mesmas.

Exemplo 6: para normalizar VctB.

• – [Vector] > [Cálc Vector] > [Versor]
    – [Vector] > [VctB]

Exemplo 7: para obter os valores absolutos de VctC.

• – [Cálc Numérico] > [Valor Absoluto]
    – [Vector] > [VctC]