Cálculos de números complexos

Para realizar cálculos de números complexos, inicie primeiro a aplicación Complexo.
Prema , seleccione a icona da aplicación Complexo e, deseguido, prema .

Entrada de números complexos

Pode usar coordenadas cartesianas (a+bi) ou polares (rθ) para inserir números complexos.

Exemplo 1: para inserir 2+3i.

• 23(i)*

* Tamén pode usar a seguinte operación para inserir i: – [Complexo] > [i].

Exemplo 2: para inserir 5∠30.

• 5 – [Complexo] > [∠] 30

Exemplos de cálculo da aplicación Complexo

Antes de realizar as operacións do exemplo

Para os exemplos desta sección, use o menú CONFIG para seleccionar E Mat/S Mat para o axuste Entrada/Saída. Configure o resto de axustes como se indica para cada exemplo.

Os resultados do cálculo de números complexos amósanse de acordo co axuste Res Complexo no menú CONFIG.

Se ten pensado realizar a entrada e ver o resultado de cálculo en formato de coordenadas polares, especifique a Unidade Ángulo no menú CONFIG antes de comezar o cálculo.

O valor θ do resultado de cálculo aparece no rango de -180° < θ ≤ 180°.

Ver o resultado de cálculo mentres está seleccionada outra cousa que non sexa E Mat/S Mat amosará a e bi (ou r e θ) en liñas separadas.

Exemplo 3: (1 + i)4 + (1 - i)2 = -4 - 2i

(Res Complexo: a+bi)

• 1(i)4
    1(i)

Nota

Cando eleva un número complexo a unha potencia de enteiros usando a sintaxe (a+bi)n, o valor da potencia pode estar dentro do seguinte rango: -1 × 1010 < n < 1 × 1010.

Exemplo 4: 2∠45 = √2 + √2i

(Unidade Ángulo: Grao (D), Res Complexo: a+bi)

• 2 – [Complexo] > [∠] 45

Exemplo 5: 2 + √2i = 2∠45

(Unidade Ángulo: Grao (D), Res Complexo: rθ)

• 22(i)

Exemplo 6: para obter o número complexo conxugado de 2 + 3i

(Res Complexo: a+bi).

• – [Complexo] > [Conxugado]
    23(i)

Exemplo 7: para obter o valor absoluto e o argumento de 1 + i.

(Unidade Ángulo: Grao (D))

• – [Cálc Numérico] > [Valor Absoluto]
    1(i)
  • – [Complexo] > [Argumento]
    1(i)

Exemplo 8: para extraer a parte real e a parte imaxinaria de 2 + 3i.

• – [Complexo] > [Parte Real]
    23(i)
  • – [Complexo] > [Parte Imaxinaria]
    23(i)

Converter un resultado de cálculo de número complexo a coordenadas cartesianas ou polares

Pode usar o menú FORMAT que aparece cando preme para converter o resultado de cálculo dun número complexo a un formato de coordenada cartesiana ou polar.

Exemplo 9: 2 + √2i = 2∠45, 2∠45 = √2 + √2i

(Unidade Ángulo: Grao (D), Res Complexo: a+bi)

• 22(i)
  • – [Coord Polares]
  • – [Coord Cartesianas]

Uso de Verificar coa aplicación Complexo

Despois de activar Verificar na aplicación Complexo, pode determinar se unha ecuación ou unha inecuación é verdadeira. Coa aplicación Complexo, pode determinar se unha ecuación que inclúe un número complexo é verdadeira ou falsa.

Nota

Verificar pode usarse con varias aplicacións da calculadora. Antes de realizar as operacións desta sección, lea primeiro a información contida en “Descrición xeral de Verificar”.

Se non se pode determinar se unha inecuación que inclúe un número complexo é verdadeira ou falsa (ERRO Mat).

Cando Verificar está activado na aplicación Complexo, os seguintes elementos son os mesmos que para a aplicación Calcular.

Exemplo de operación con Verificar

Exemplo 10: Para determinar se i2 = -1 é verdadeira

1. Para activar Verificar, prema e, deseguido, seleccione [Verificar ON].

Aparece un indicador na parte superior da pantalla para indicar que se activou Verificar.

2. Insira i2 = -1 e determine se é verdadeira.

• (i)
    – [Verificar] > [=] ((-))1

3. Para desactivar Verificar e saír da operación de Verificar, prema e logo seleccione [Verificar OFF].

Isto fai que o indicador desapareza da pantalla.

Para máis información sobre como desactivar Verificar, consulte “Para desactivar Verificar”.