Cálculos de distribución

Na aplicación Distribución, pode obter o valor de probabilidade seleccionando o tipo de cálculo de distribución e os distintos parámetros de entrada.* Os tipos de cálculo de distribución executables indícanse na seguinte táboa.

Tipo de cálculo de distribución Elementos do menú
Probabilidade binomial DP Binomial
Probabilidade acumulativa binomial DA Binomial
Densidade de probabilidade normal DP Normal
Probabilidade acumulativa normal DA Normal
Distribución acumulativa normal inversa* Normal Inversa
Probabilidade de Poisson DP Poisson
Probabilidade acumulativa de Poisson DA Poisson

* “Normal Inversa” realiza o cálculo inverso para determinar o valor dos datos (xInv) desde un valor de probabilidade (Área).

Procedemento xeral para realizar un cálculo de distribución

Exemplo: para calcular unha probabilidade acumulativa binomial para os datos x {2, 3, 4, 5} cando N (número de probas) = 5 e p (probabilidade de éxito) = 0,5

1. Prema , seleccione a icona da aplicación Distribución e, deseguido, prema .

Isto amosa o menú de tipo de cálculo de distribución.

2. No menú, seleccione un tipo de cálculo de distribución.

Aquí queremos calcular a probabilidade acumulativa binomial. Seleccione [DA Binomial] e, deseguido, prema .

3. No menú que aparece, seleccione un método de entrada de datos (x).

[Lista] ... Seleccione para inserir elementos de datos x múltiples ao mesmo tempo. Se se selecciona este elemento do menú aparece a pantalla da lista.

[Variable] ... Seleccione para inserir un elemento de datos x único. Se se selecciona este elemento do menú aparece a pantalla de entrada de parámetros.

Aquí queremos inserir múltiples elementos de datos x ao mesmo tempo, seleccione [Lista] e, deseguido, prema .

4. Na pantalla da lista, insira os datos x {2, 3, 4, 5}.

• 2345

5. Prema .

Isto amosa a pantalla de entrada de parámetros DA Binomial.

6. Insira valores para os parámetros (N = 5, p = 0,5).

• 505

Os parámetros que requiren a entrada de datos dependen do tipo de cálculo que seleccionou no paso 2 deste procedemento. Para máis información, consulte a “Lista de parámetros”.

7. Logo de inserir os valores para todas as variables, seleccione [Executar] e logo prema .

Isto amosa a pantalla de resultado de cálculo.

Se seleccionou [Lista] no paso 3, os resultados de cálculo (columna P) aparecerán na pantalla da lista. Para máis información, consulte “Pantalla da lista”.

Se realiza calquera operación de edición (consulte “Editar o contido da pantalla da lista”) na pantalla de lista mentres aparecen os resultados de cálculo, borraranse todos. A lista volverá ao seu estado do paso 4 (entrada de datos da pantalla de lista completa) deste procedemento.

Aparece unha mensaxe de erro se o valor de entrada está fóra do rango permitido. Aparecerá “ERRO” na columna P da pantalla de resultado de cálculo cando a entrada de valor para os datos correspondentes estea fóra do rango permitido.

Se preme mentres aparece a pantalla de resultado de cálculo, volverá á pantalla de entrada de parámetros.

Nota

Se seleccionou DP Normal, DA Normal ou Normal Inversa no paso 2 anterior, o método de entrada de datos (x) sempre é “Variable” (entrada de elementos de datos x única). Por iso, o menú no paso 3 non aparece neste momento.

Se o método de entrada de datos (x) é “Variable”, o resultado de cálculo gardarase na memoria Ans.

A precisión dos cálculos de distribución é de ata 6 díxitos significativos.

Lista de parámetros

A seguinte lista indica os significados dos símbolos que aparecen na pantalla de entrada de parámetros.

DP Binomial, DA Binomial

x … datos

N … número de probas

p … probabilidade de éxito (0 ≤ p ≤ 1)

DP Normal

x … datos

μ … media de poboación

σ … desviación estándar da poboación (σ > 0)

DA Normal

Infer … límite inferior

Super … límite superior

μ … media de poboación

σ … desviación estándar da poboación (σ > 0)

Normal Inversa

Área … valor de probabilidade (0 ≤ Área ≤ 1)

μ … media de poboación

σ … desviación estándar da poboación (σ > 0)

(Axuste de cruz sempre á esquerda.)

DP Poisson, DA Poisson

x … datos

λ … media

Nota

A última entrada de valor para cada nome de parámetro consérvase, independentemente da pantalla de entrada en que insira. Por exemplo, inserir un valor para N na pantalla de entrada de parámetros DP Binomial tamén cambiará o valor de N na pantalla de entrada do parámetro DA Binomial.

Os valores que insire para cada un dos parámetros consérvase sempre que non execute ningunha das seguintes operacións: – [Reinicio] > [Axustes & Datos] ou – [Reinicio] > [Iniciar Todo].

Pantalla da lista

Pode usar a pantalla de lista para inserir ata 45 elementos de datos x. Os resultados do cálculo tamén aparecen na pantalla de lista.

(1) Tipo de cálculo de distribución

(2) Valor na posición actual do cursor

(3) Datos (x)

(4) Resultados de cálculo (P)

Nota

Na pantalla da lista, pode gardar o valor nunha cela para unha variable. Por exemplo, realizar a seguinte operación mentres aparece a pantalla anterior gardará 1 para a variable A: – [A=] > [Gardar]. Para información sobre as variables, consulte “Variables (A, B, C, D, E, F, x, y, z)”.

Realizar unha das seguintes operacións borra todas as entradas de datos x na pantalla de lista.

- Volver á pantalla HOME e iniciar outra aplicación da calculadora.

- Executar [Borrar Todo] (Consulte “Para eliminar todo o contido da pantalla de lista”.)

- Executar – [Reinicio] > [Axustes & Datos] ou – [Reinicio] > [Iniciar Todo].

Editar o contido da pantalla da lista

Para cambiar os datos x nunha cela

Na pantalla da lista, mova o cursor á cela que contén os datos que desexa cambiar, insira os novos datos e logo prema .

Para eliminar unha fila

Na pantalla da lista, mova o cursor á fila que desexa borrar e logo prema .

Para inserir unha fila

1. Na pantalla da lista, mova o cursor á fila que estea debaixo da fila que vai inserir.

2. Realice a seguinte operación: – [Editar] > [Inxerir Fila].

Isto insire unha fila con entrada 0 como o valor predeterminado inicial.

3. Insira os datos.

Para eliminar todo o contido da pantalla de lista

Na pantalla da lista, realice a seguinte operación: – [Editar] > [Borrar Todo].

Exemplo de cálculo

Para calcular a densidade de probabilidade normal cando x = 36, μ = 35, σ = 2

1. Prema , seleccione a icona da aplicación Distribución e, deseguido, prema .

2. No menú de tipo de cálculo de distribución que aparece, seleccione [DP Normal] e logo prema .

Isto amosa a pantalla de entrada de parámetros DP Normal.

3. Insira valores para os parámetros (x = 36, μ = 35, σ = 2).

• 36352

4. Prema .

Se preme de novo ou preme ou , volve á pantalla de entrada de parámetros do paso 3 deste procedemento.

Pode gardar o resultado de cálculo amosado agora para unha variable. Por exemplo, realizar a seguinte operación mentres aparece a pantalla do paso 4 anterior gardará o resultado de cálculo para a variable A: – [A=] > [Gardar]. Para información sobre as variables, consulte “Variables (A, B, C, D, E, F, x, y, z)”.