Tilastolliset laskentatoiminnot (SD, REG*)
* vain fx-82MS/fx-85MS/fx-300MS/fx-350MS

Keskihajonta (SD)

Siirry -näppäimellä SD-moodiin, kun haluat suorittaa tilastollisia laskutoimituksia keskihajontaa käyttäen.

• (SD)

SD- ja REG-moodeissa -näppäin toimii -näppäimenä.

fx-82MS/fx-85MS/fx-300MS/fx-350MS: Aloita tiedon syöttö aina tyhjentämällä tilastomuisti näppäilemällä (CLR)(Scl).
fx-220 PLUS: Aloita tiedon syöttö aina tyhjentämällä tilastomuisti näppäilemällä (Scl).

Syötä tiedot alla näkyvää näppäilyä noudattaen.

<x-data>

Syötetyillä tiedoilla lasketaan arvot n, Σx, Σx2, x-, σn ja sx, jotka voit tämän jälkeen hakea laitteen muistista alla esitettyjä näppäilyjä käyttäen.

Haettavan
arvon
tyyppi:
Näppäile:
fx-82MS/ fx-85MS/
fx-300MS/ fx-350MS
fx-220 PLUS
Σx2 (S-SUM)x2) x2)
Σx (S-SUM)x) x)
n (S-SUM)(n) (n)
x- (S-VAR)(x-) (x-)
σx (S-VAR)(σx) (σx)
sx (S-VAR)(sx) (sx)

Esimerkki: Lasketaan sx, σx, x-, n, Σx ja Σx2 seuraaville tiedoille: 55, 54, 51, 55, 53, 53, 54, 52
fx-82MS/fx-85MS/fx-300MS/fx-350MS:

• SD-moodissa:
    (CLR)(Scl)(Stat clear)

55

Kun tallennat syöttämäsi tiedon -näppäimellä, ruudussa näkyy laitteen muistiin siihen mennessä syötettyjen tietojen lukumäärä (arvo n).

545155535452

Otoksen keskihajonta (sx) = 1,407885953

• (S-VAR)(sx)
  • 1,407885953

Perusjoukon keskihajonta (σx) = 1,316956719

• (S-VAR)(σx)
  • 1,316956719

Aritmeettinen keskiarvo (x-) = 53,375

• (S-VAR)(x-)
  • 53,375

Tietojen lukumäärä (n) = 8

• (S-SUM)(n)
  • 8,

Arvojen summa (Σx) = 427

• (S-SUM)x)
  • 427,

Arvojen neliöiden summa (Σx2) = 22805

• (S-SUM)x2)
  • 22805,

fx-220 PLUS:

• SD-moodissa:
    (Scl)(Stat clear)

55

Kun tallennat syöttämäsi tiedon -näppäimellä, ruudussa näkyy laitteen muistiin siihen mennessä syötettyjen tietojen lukumäärä (arvo n).

545155535452

Otoksen keskihajonta (sx) = 1,407885953

• (sx)
  • 1,407885953

Perusjoukon keskihajonta (σx) = 1,316956719

• (σx)
  • 1,316956719

Aritmeettinen keskiarvo (x-) = 53,375

• (x-)
  • 53,375

Tietojen lukumäärä (n) = 8

• (n)
  • 8,

Arvojen summa (Σx) = 427

• x)
  • 427,

Arvojen neliöiden summa (Σx2) = 22805

• x2)
  • 22805,

Tietojen syötön varotoimet

syöttää saman tiedon kahteen kertaan.

fx-82MS/fx-85MS/fx-300MS/fx-350MS: Voit myös syöttää useita saman tietojoukon tietoja näppäilemällä (;). Esimerkki: luku 110 syötetään kymmenen kertaa näppäilemällä 110(;) 10.
fx-220 PLUS: Voit myös syöttää useita saman tietojoukon tietoja näppäilemällä (;). Esimerkki: luku 110 syötetään kymmenen kertaa näppäilemällä 110(;) 10.

Yllä esitetyt näppäilyt voi suorittaa missä tahansa järjestyksessä.

Tietojen syötön aikana tai sen jälkeen voit vierittää syöttämiäsi tietoja - ja -näppäimillä. Jos olet syöttänyt useita saman tietojoukon tietoja ja määrittänyt tietotaajuuden (tietojen määrän) lausekkeella (;) ((;) fx-220 PLUS-mallissa) yllä kuvatusti, tietoja vieritettäessä näkyy sekä tieto että erillisellä ruudulla tietotaajuus (Freq).

Voit halutessasi muokata ruudussa näkyviä tietoja. Syötä uusi arvo ja korvaa vanha arvo uudella painamalla -näppäintä. Jos haluat suorittaa jonkin muun toimenpiteen (lasku, tilastolaskennan tulosten haku jne.), sinun pitää aina ensin poistua tietonäytöstä painamalla -näppäintä.

Jos painat -näppäintä -näppäimen sijaan näytöllä näkyvää arvoa muutettuasi, uusi arvo tallennetaan uutena tietona ja vanha tieto jää ennalleen.

Voit poistaa - ja -näppäimillä näytetyn tietoarvon näppäilemällä (CL). Kun tietoarvo poistetaan, kaikki sitä seuranneet arvot siirtyvät ylöspäin.

Normaalitilanteessa tiedot tallennetaan laitteen muistiin. Jos laitteen muisti täyttyy, sen ruutuun ilmestyy viesti "Data Full". Se tarkoittaa, että muistiin ei voi enää tallentaa tietoja. Jos näin käy, avaa näyttöön alla näkyvä ruutu -näppäimellä.

Paina -näppäintä, jos haluat lopettaa tietojen syötön kirjaamatta viimeksi syöttämääsi arvoa.

Paina -näppäintä, jos haluat kirjata juuri syöttämäsi arvon tallentamatta sitä muistiin. Huomaa, että jos valitset jälkimmäisen vaihtoehdon, et voi näyttää tai muokata syöttämiäsi tietoja.

Voit poistaa viimeksi syöttämäsi tiedot näppäilemällä (CL).

Syötettyäsi tilastotietoja SD- tai REG-moodissa et pysty näyttämään tai muokkaamaan yksittäisiä tietoja, kun olet suorittanut jommankumman seuraavista toimenpiteistä:

moodin vaihtaminen

regressiotyypin vaihtaminen (Lin, Log, Exp, Pwr, Inv, Quad)