Skjutreglage

F1
Vad används skjutreglaget [F CUT 5/4] och knappen [DEC] F, 0, 2 ( HR-8-serien) till?
S1
På HR-8-serien finns en [DEC]-knapp som det står F, 0, 2 och 5/4 över. Många andra räknarmodeller har ett skjutreglage som det står [F CUT 5/4] på.
Knappen eller reglaget bestämmer avrundningen till ett visst antal decimaler. F är flyttal (ingen F-indikator på skärmen), 0 avrundas till 0 decimaler efter decimaltecknet och 2 avrundas till 2 decimaler efter decimaltecknet.
5/4 gäller både för läge 0 och för läge 2 och beskriver den typ av avrundning som utförs. Räknaren avrundar nedåt om siffran efter den man avrundar till är 4 eller lägre, och rundar av uppåt om siffran är 5 eller högre.