Kan jag utföra tidsberäkningar med min grafräknare?
S11
Ja, det kan du. Talet med sexagesimal bas är baserat på talet 60. Den här basen används för tid- och vinkelberäkningar.
Tidsenheter (1 timme = 60 minuter, 1 minut = 60 sekunder) Casios tekniska räknare kan utföra både tids- och vinkelberäkningar.

Tidsberäkningar är tillgängliga genom att trycka på [OPTN] och använda funktionstangenterna [F1]-[F6] för att välja "ANGLE".

Följande beräkningar utförs med fx-CG-serien.
Exempel:
Konvertera decimalvärdet 2.258 till ett sexagesimalt värde
Mata in värdet 2.258 och tryck på följande knappar:
[OPTN] [F6] [F5](ANGL)[F6]  [F3](>DMS) [EXE]
Resultat som visas: 2°15´28.8´´ (2 timmar 15 minuter och 28,8 sekunder)

Tidsberäkning med sexagesimala värden:
5 timmar 34 minuter och 48 sekunder ska läggas till 8 timmar 16 minuter och 51 sekunder.
Tryck på följande knappar:
[5]
[OPTN][F6][F5](ANGL)[F4](° ' ")
[3][4]
[F4](° ' ")
[4][8]
[F4](° ' ")
[+]
[8]
[F4](° ' ")
[1][6]
[F4](° ' ")
[5][1]
[F4](° ' ")
[EXE]
Resultatet som decimalvärde: 13.86083333

Resultatet kan sedan konverteras till sexagesimal form:
Tryck på följande knappar:
[F5][EXE]
Resultat som visas: 13°51´39´´ (13 timmar 51 minuter och 39 sekunder)