Logaritmen av ett tal med godtycklig bas
S5
Logaritmer i basen 10 (tiologaritmer) och e (naturliga logaritmer) kan beräknas direkt via knappsatsen. Om du däremot vill beräkna en logaritm i en annan bas måste du konvertera logaritmen till bas 10 med hjälp av följande ekvation:

logXY = log Y / log X

(logXY är logaritmen för Y i bas X, och log Y är logaritmen för Y i bas 10.)
Det är enkelt att kontrollera att den här ekvationen stämmer. På så sätt kan du beräkna logaritmen för ett tal i valfri bas med Casios tekniska räknare/grafräknare.
Obs! Med en grafräknare kan du även rita sådana logaritmer.

Med följande modeller kan du ange basen X med syntaxen ”log(X,Y)”.
Modeller:
ClassPad-serien

Med följande modeller kan du ange basen a med syntaxen ”logab”.
Modeller:
fx-9860GIII-serien och fx-CG-serien