Kan jag utföra beräkningar med komplexa tal i polär form med tekniska räknare?
S1
Ja. Med följande modeller kan du enkelt hantera beräkningar med komplexa tal.
Modeller: fx-991MS/fx-115MS/fx-912MS/fx-3650P/fx-3950P
Sådana beräkningar, som ofta används i fysik- och tekniktillämpningar, förklaras här som komplement till räknarens användarhandbok.

Komplexa tal kan representeras i två olika former:
Rektangulär eller kartesisk form: z = x+iy (i en del notationer används j istället för i).
Polär form eller fasform: z = r∠θ eller z = |z|e^θi (i en del notationer används φ istället för θ).

Exempel 1: Konvertera det komplexa talet (z = -4+3i) till polär form.
1. Använd läget COMPLEX och ställ in vinkelenheten på Degree (grader) (Deg).
  [MODE] [2](COMPLEX)
  [MODE]...[1](Deg)
2. Mata in det komplexa talet  z=-4+3i.
  [(-)][4][+][3][ENG](i)[=]
3. Resultatet i kartesisk form.
  Värdet för realdelen:  -4
  Värdet för den imaginära delen när du trycker på [SHIFT][=] (Re<->Im):  3  (i)
4. Visningsändringen av värdet i kartesisk form görs i polär form.
  Absolutbeloppet av talet i polär form när du trycker på [SHFT][+](>r∠θ)[=]: 5
  Argumentet när du trycker på [SHFT][=] (Re<->Im): 143.1301024
Resultatet i polär form: 5∠143.1301024 (vinkelenhet: Deg)

Exempel 2: Konvertera det komplexa talet (2∠60゜) till kartesisk form.
1. Använd läget COMPLEX och ställ in vinkelenheten på Degree (grader) (Deg).
  [MODE] [2](COMPLEX)
  [MODE]...[1](Deg)
2. Mata in det komplexa talet  2∠60.
  [2][SHIFT][(-)](∠)[6][0][=]
3. Resultatet i kartesisk form.
  Värdet för realdelen:  1
  Värdet för den imaginära delen när du trycker på [SHIFT][=] (Re<->Im):  1.732050808 (i)
Resultatet i kartesisk form:  1+1.732050808i

Du kan även arbeta med vinkelenheten Radian (radianer). När vinkelenheten är Radian (radianer) kan du ange argumentvärden som multiplar av pi. (180゜ =π radianer.)

Exempel 2 ovan är beräknat i Radian (radianer).
1. Använd läget COMPLEX och ställ in vinkelenheten på Radian (radianer) (Rad).
 [MODE][2](COMPLEX)
 [MODE]...[2](Rad)
2. Mata in det komplexa talet 2∠π/3 (60゜ = π/3 radianer).
 [2][SHIFT][(-)](∠)[SHIFT] [EXP](π)[ab/c] [3][=]
3. Resultatet i kartesisk form.
 Värdet för realdelen: 1
 Värdet för den imaginära delen när du trycker på [SHIFT][=] (Re<->Im):  1.732050808 (i)

Komplexa tal – Beräkning (addition/subtraktion)

De två komplexa talen z1 och z2 i kartesisk form är givna. :
z1 = 4+2i, z2 = -1+5i
Exempel 3: Addition   z1+z2 = 3+7i
1. Använd läget COMPLEX och ställ in vinkelenheten på Degree (grader) (Deg).
  [MODE] [2](COMPLEX)
  [MODE]...[1](Deg)
2. Ange värdet. z1+z2.
Det resultat som visas:
 Värdet för realdelen: 3
 Värdet för den imaginära delen när du trycker på [SHIFT] [=] (Re<->Im):  7  (i)

Exempel 4: Subtraktion  z1-z2 = 5-3i
1. Använd läget COMPLEX och ställ in vinkelenheten på Degree (grader) (Deg).
  [MODE] [2](COMPLEX)
  [MODE]...[1](Deg)
2. Ange värdet. z1-z2.
Det resultat som visas:
 Värdet för realdelen: 5
 Värdet för den imaginära delen när du trycker på [SHIFT] [=] (Re<->Im):  -3  (i)

Komplexa tal – Beräkning (multiplikation/division)

De två komplexa talen z1 och z2 i polär form är givna - vinkelenheten är Degree (grader).
 z1 =5∠70, z2 = 3∠45

Exempel 5:  Multiplikation z1*z2 = 15∠115
1. Ange läget COMPLEX, ange polär form för visning av resultat från beräkningar med komplexa tal och ange vinkelenheten Degree (grader).
  [MODE][2](COMPLEX)
  [MODE]...[1](Disp)[höger pilknapp][2](r∠θ)
  [MODE]...[1](Deg)
2. Ange värdet. z1*z2
Det resultat som visas:
 Absolutbeloppet av talet i polär form: 15
 Argumentet när du trycker på [SHFT][=] (Re<->Im): 115

Exempel 6: Division  z1/z2 = 1.666666667∠ 25
 1. Ange läget COMPLEX, ange polär form för visning av resultat från beräkningar med komplexa tal och ange vinkelenheten Degree (grader).
  [MODE][2](COMPLEX)
  [MODE]...[1](Disp)[höger pilknapp][2](r∠θ)
  [MODE]...[1](Deg)
2. Ange värdet. z1/z2
Det resultat som visas:
 Absolutbeloppet av talet i polär form: 1,666666667
 Argumentet när du trycker på [SHFT][=] (Re<->Im): 25

3. Visningsändringen av värdet i polär form görs i kartesisk form.
 Värdet för realdelen när du trycker på [SHIFT][-](>a+bi)[=]: 1.510512978
 Värdet för den imaginära delen när du trycker på [SHIFT][=](Re<->Im): 0.704363769 (i)