S3
Ja. Räknaren har tre vinkellägen, och du måste kontrollera att det aktuella valda vinkelläget är det rätta för den typ av beräkning du försöker utföra. I annat fall måste du ändra det.

Avgöra vilket vinkelläge som är inställt

Det aktuella vinkelläget indikeras på räknarens display med en av de ikoner som visas nedan.

Degree (grader):
Om "D" eller "DEG" visas på displayen används Degree (grader) som det aktuella vinkelläget.
En grad är 1/360 av en cirkels omkrets. En grad representeras som 1゜.

Här följer en beräkning där grader används.
sin90°= cos 0°=1

Radian (radianer):
Om "R" eller "RAD" visas på displayen används Radian (radianer) som det aktuella vinkelläget.
En radian är 1/2πr av en cirkels omkrets.
1 radian = 360゜/(2π)

Här följer en beräkning där radianer används.
sin(π/2) =1  cos (2π)=1

Grad (nygrader):
Om "G" eller "GRA" visas på displayen används Grad (nygrader) som det aktuella vinkelläget.
En nygrad är 1/400 av en cirkels omkrets.

Här följer en beräkning där nygrader används.
sin100 nygrader = cos 400 nygrader = 1

Här är relationen mellan de tre vinkellägena.
90° = π/2 radianer = 100 nygrader

Degree (grader) är det förinställda standardvinkelläget på tekniska räknare och programmerbara tekniska räknare.

Ändra vinkelläget

S-V.P.A.M., V.P.A.M., fx-4800P, fx-5500LA, fx-3650P, fx-3950P osv:

Tryck på [MODE] för att växla mellan skärmarna på displayen tills skärmen för val av vinkelläge visas. Ange det tal som motsvarar det vinkelläge du vill använda.

Andra vanliga och programmerbara tekniska räknare än de som anges ovan:

Tryck på knappen [MODE] och den nummerknapp som motsvarar det vinkelläge du vill välja. På plattan under displayen visas vilken nummerknapp du ska trycka på.