Er det noe jeg må huske når jeg utfører BASE-N og logiske operasjoner?
A1
Ja. I tillegg til desimalverdier kan utregninger utføres med binære, oktale og heksadesimale verdier. Resultater av utregninger i BASE-N-modus vises alltid med tallsystemet som er valgt. Du kan endre tallsysteminnstillingen for å endre en verdi til et annet tallsystem. Du kan også utføre negative verdiutregninger og logiske operasjoner.

Merk:
Når du taster inn heksadesimale verdier, bruker du tastene som er merket med røde eller grønne bokstaver for å taste inn A, B, C, D, E og F. I dette tilfellet trenger du ikke å trykke på tasten [ALPHA] før du trykker på bokstavtasten.

Konvertere fra BASE-N til desimal
Tallsystem Grunntall Eksempel (desimaltall 28) Resultat
Binær 2 1x 24 + 1x 23 + 1x 22 + 0x 21 + 0x20 11100
Oktal 8 3x 81 + 4x 80 34
Desimal 10 2x 101 + 8x 100 28
Heksadesimal 16 1x 161 + 12x 160 1C

Det følgende er utregninger med bruk av fx-991ESPLUS.

Eksempel: Konvertere desimalverdien 28 til den binære ekvivalenten.
1. I BASE-modus spesifiserer du desimal som standard grunntallsinnstilling.
  [MODE] [4](BASE-N)  [X2](Dec)
2. Tast inn desimalverdien 28.
  [2]  [8]  [=]
3. Spesifiser binær som ønsket grunntall.
  [log](BIN)
  Resultat som vises: 0000000000011100 (Bin)

Logiske operasjoner
Logiske operasjoner viser resultatene av det bitvise logiske produktet (and), logisk sum (or), eksklusiv logisk sum (Xor, Exor) og eksklusiv negativ logisk sum (Xnor). I tilfelle negative binære, oktale og desimale verdier, tas komplementet for to til den binære ekvivalenten til verdien, og resultatet tilbakeføres til den opprinnelige grunntallsverdien. Med desimalgrunntallet vises negative verdier med et minustegn.

Sannhetstabell
A B A And B A Or B A Nand B A Nor B A Xor B
0 0 0 0 1 1 0
0 1 0 1 1 0 1
1 0 0 1 1 0 1
1 1 1 1 0 0 0

A Nand B er ekvivalent med: Not (A and B)
A Nor B er ekvivalent med: Not (A or B)
A Xor B er ekvivalent med: (A Or B) And (Not(A)Or Not(B))

Eksempler:
Ta den bitvise Or og Xor til de heksadesimale verdiene 19 og 1A og konvertere resultatene til binære verdier.
  Or-operasjon:  19 Or 1A
1. I BASE-modus spesifiserer du heksadesimal som standard grunntallsinnstilling.

[MODE] [4](BASE-N) [^] (Hex)
2. Tast inn heksadesimalverdien 19.
  [1]  [9]
3. Tast inn den logiske operanden.

[SHIFT] [3](BASE) [2](or)
4. Tast inn heksadesimalverdien 1A, som vil vise det heksadesimale resultatet.
  [1]  [( - )](A)  [=]
  Resultat som vises: 1B (Hex)
5. Spesifiser binær som ønsket grunntall.
  [log](BIN)
  Resultat som vises: 0000000000011011

Xor-operasjon:  19 Xor 1A
1. I BASE-modus spesifiserer du heksadesimal som standard grunntallsinnstilling.

[MODE] [4](BASE-N) [^] (Hex)
2. Tast inn heksadesimalverdien 19.
  [1]  [9]
3. Tast inn den logiske operanden.

[SHIFT] [3](BASE) [3](xor)
4. Tast inn heksadesimalverdien 1A, som vil vise det heksadesimale resultatet.
  [1]  [( - )](A)  [=]
  Resultat som vises: 3 (Hex)
5. Spesifiser binær som ønsket grunntall.
  [log](BIN)
  Resultat som vises: 0000000000000011 (Bin)