Verhoudingsberekeningen

Met de Ratio-app kunt u de waarde van X bepalen in de verhoudingsexpressie A / B = X / D (of A / B = C / X) wanneer de waarden van A, B, C en D bekend zijn.

Algemene procedure voor het uitvoeren van een verhoudingsberekening

Voorbeeld 1: 3 / 8 = X / 12 oplossen voor X

1. Druk op , selecteer het pictogram van de Ratio-app en druk vervolgens op .

2. Selecteer op het menu dat verschijnt [A/B=X/D] of [A/B=C/X].

Hier willen we 3 / 8 = X / 12 oplossen voor X. Selecteer [A/B=X/D] en druk vervolgens op .

3. Voer coëfficiëntwaarden in in de geopende Coëfficiënteditor.

Hier voeren we de volgende coëfficiënten in: A = 3, B = 8, D = 12.

• 3812

4. Druk op wanneer de waarden naar wens zijn.

De oplossing (waarde van X) wordt nu weergegeven.

Druk op , of om naar de Coëfficiënteditor terug te keren.

Opmerking

Er verschijnt een Math ERROR als u een berekening uitvoert met 0 als ingevoerd coëfficiënt.

Voer onderstaande stappen uit om alle coëfficiënten in de Coëfficiënteditor opnieuw op 1 in te stellen.

- Druk wanneer de Coëfficiënteditor wordt weergegeven op , , of .

- Druk op of wanneer een oplossing wordt weergegeven.

U kunt het momenteel weergegeven berekeningsresultaat toewijzen aan een variabele. Zo zal de volgende bewerking in het scherm hierboven in stap 4 weergegeven, bijvoorbeeld, het berekeningsresultaat toewijzen aan variabele A: – [A=] > [Store]. Zie “Variabelen (A, B, C, D, E, F, x, y, z)” voor meer informatie over variabelen.

Het type verhoudingsexpressie wijzigen

1. Druk op wanneer de Coëfficiënteditor wordt weergegeven.

2. Selecteer in het menu dat verschijnt het type verhoudingsexpressie van uw keuze.

Voorbeeldberekening

Voorbeeld 2: X berekenen in de verhouding 1 / 2 = X / 10

• – [Ratio] > [A/B=X/D]