Fouten

De rekenmachine zal een foutmelding weergeven wanneer er om welke reden dan ook een fout optreedt tijdens een berekening.

De locatie van een fout weergeven

Wanneer een foutmelding wordt weergegeven, keert u door op , of te drukken terug naar het scherm dat net voor de foutmelding werd weergegeven. De cursor wordt daar geplaatst waar de fout optrad, klaar voor invoer. Breng de nodige correcties aan de berekening aan en voer ze opnieuw uit.

Voorbeeld: Wanneer u per ongeluk 14 ÷ 0 × 2 invoert in plaats van 14 ÷ 10 × 2.

• 1402
  • (of of )
  • 1

Foutmeldingen

Syntax ERROR

Oorzaak:

Er is een probleem met de opmaak van de berekening die u uitvoert.

Oplossing:

Breng de nodige correcties aan.

Math ERROR

Oorzaak:

Het tussenresultaat of eindresultaat van de berekening die u uitvoert, overschrijdt het toegestane berekeningsbereik.

Uw invoer overschrijdt het toegestane invoerbereik (vooral bij gebruik van functies).

De berekening die u uitvoert bevat een ongeoorloofde wiskundige bewerking (zoals delen door nul).

Oplossing:

Controleer de invoerwaarden, verminder het aantal cijfers en probeer het nog eens.

Als u een variabele gebruikt als het argument van een functie, zorg er dan voor dat de variabelewaarde binnen het toegestane bereik van de functie ligt.

Stack ERROR

Oorzaak:

De berekening die u uitvoert heeft het bereik van het numeriek stapelgeheugen of het commandostapelgeheugen overschreden.

Oplossing:

Vereenvoudig de berekeningsexpressie zodat deze het bereik van het stapelgeheugen niet overschrijdt.

Probeer de berekening in twee of meer delen op te splitsen.

Argument ERROR

Oorzaak:

Er is een probleem met het argument van de berekening die u uitvoert.

Oplossing:

Breng de nodige correcties aan.

Range ERROR

Oorzaak (Table-app):

Er is geprobeerd een getallentabel te genereren in de Table-app die omwille van de voorwaarden het maximum aantal toegestane rijen overschrijdt.

Oplossing:

Verklein het berekeningsbereik van de tabel door de Start-, End-, en Step-waarden te veranderen en probeer het nog eens.

Oorzaak (Spreadsheet-app):

Tijdens de batchinvoer in de Spreadsheet-app bevindt invoer voor Range zich buiten het toegestane bereik of is er een onbestaande celnaam.

Oplossing:

Voer voor Range een celnaam in die binnen het bereik ligt van A1 tot E45, met de syntax: “A1:A1”.

Oorzaak (Algorithm-app):

Arrow-coördinaten bevinden zich buiten het ondersteunde coördinaatbereik.

Oplossing:

Arrow-coördinaatwaarden moeten binnen het ondersteunde coördinaatbereik liggen (-999 ≤ x ≤ 999, -999 ≤ y ≤ 999).

Oorzaak (Math Box-app):

De waarde-invoer Attempts (aantal pogingen) voor Dice Roll of Coin Toss ligt buiten het toegestane bereik of is geen geheel getal.

De waarde-invoer op het expressieregistratiescherm van Number Line ligt buiten het toegestane bereik, of u hebt een ongelijkheid met een ongeldige maximum-minimumrelatie ingevoerd (zoals 10 < x ≤ 5).

Een waarde-invoer op het View-Window-scherm van Number Line ligt buiten het toegestane bereik.

Oplossing:

Voer voor Attempts een geheel getal in dat binnen het toegestane bereik ligt.

Voer op het expressieregistratiescherm een waarde in die binnen het toegestane bereik ligt. In geval van een ongeldige maximum-minimumrelatie voor een ingevoerde ongelijkheid werkt u de ongelijkheid bij om de maximum-minimumrelatie te corrigeren.

Voer op het View-Window-scherm waarden in die binnen het toegestane bereik liggen.

Time Out (enkel Algorithm-app)

Oorzaak:

U probeert een ongeschikt aantal herhalingen te bepalen voor het Repeat-script.

De uitvoering werd automatisch stopgezet omdat het uitvoeren van het script te lang duurde.

Oplossing:

De bepaling van het aantal herhalingen moet binnen het bereik van 1 tot 10.000 liggen.

U voert wellicht een eindeloos script uit. Controleer uw scripts en breng de nodige correcties aan.

Circular ERROR

Oorzaak (functie voor f(x) en g(x)):

Er doet zich een circulaire referentie voor in een geregistreerde samengestelde functie (“Een samengestelde functie registreren”).

Oplossing:

Zorg ervoor dat er zich geen g(x)-invoer in f(x) bevindt en dat er zich ook geen f(x)-invoer in g(x) bevindt.

Oorzaak (Spreadsheet-app):

Er bevindt zich een circulaire referentie (zoals “=A1” in cel A1) in de spreadsheet.

Oplossing:

Wijzig de celinhoud om de circulaire referenties te verwijderen.

Oorzaak (Algorithm-app):

U probeert het gekopieerde script op dezelfde locatie in te voegen als het originele script.

Oplossing:

Voeg het script op een andere locatie in.

Memory ERROR

Oorzaak (Spreadsheet-app):

U probeert gegevens in te voeren die de toegestane invoercapaciteit (1.700 bytes) overschrijden.

U probeert gegevens in te voeren die tot een keten van opeenvolgende celreferenties leiden (zoals, naar cel A2 wordt verwezen vanuit cel A1, naar cel A3 wordt verwezen vanuit cel A2, enz.). Dit soort invoer genereert altijd deze fout, zelfs wanneer de geheugencapaciteit (1.700 bytes) niet wordt overschreden.

Oplossing:

Verwijder onnodige gegevens en voer opnieuw gegevens in.

Voer zo weinig mogelijk gegevens in die resulteren in een keten van opeenvolgende celreferenties.

Oorzaak (Algorithm-app):

U probeert een script in te voeren dat de toegestane invoerlimiet (900 bytes) overschrijdt.

Oplossing:

Verwijder overbodige scripts en voer het nieuwe script opnieuw in.

Cannot Simplify

Oorzaak:

Vereenvoudiging kan niet worden uitgevoerd met de aangegeven factor.

Oplossing:

Wijzig de factorwaarde.

Nesting ERROR (enkel Algorithm-app)

Oorzaak:

Bij het toevoegen van een Repeat-, Repeat until-, If Then- of If Then Else-script bereikte het aantal geneste niveaus vijf.

Oplossing:

Breng het aantal geneste niveaus terug tot vier of minder.

No Operator (enkel Calculate-app)

Oorzaak:

U voerde een expressie in die geen operator omvatte en probeerde te bepalen of deze waar was.

Oplossing:

Voer een vergelijking of ongelijkheid in en bepaal of deze waar is.

Not Defined (enkel functie voor f(x) en g(x))

Oorzaak:

U probeerde f(x) of g(x) te berekenen zonder dat f(x)/g(x) werd bepaald.

Oplossing:

Bepaal f(x) of g(x) voordat u f(x)/g(x) berekent.