Vad används knappen [MU] till? (DJ-120D m.fl.)
S1
[MU] används för prispålägg. Här är ett exempel på funktionen för prispålägg.
Inköpspriset för en vara är 120 dollar och vinstmarginalen är 25 %. Vad blir försäljningspriset och vinsten?
Ange följande:
120 [MU] 25 [%] (resultat 160)
[=] (resultat 40)
Försäljningspriset skulle bli 160 dollar och vinsten skulle bli 40 dollar.
Vinstmarginalen är relativ till försäljningspriset, med andra ord den andel av försäljningspriset som är vinst. I exemplet ovan är försäljningspriset (som beräknas av miniräknaren) 160 amerikanska dollar, så vinstmarginalen på 25 % ger en vinst på 40 dollar.
Innan vi gjorde uträkningen visste vi inte vilket försäljningspriset var. Vi visste bara att inköpspriset 120 dollar ska vara 75 % av det okända beloppet (100% - 25% = 75%). Om vi tar det från ett annat håll kan vi låta miniräknaren räkna ut vilken summa som 120 dollar är 75 % av. Summan är 160 dollar och sedan är 25 % av det (vinsten) 40 dollar.