Utregning

Q1
Hva brukes [MU]-tasten til? (DJ-120D osv.)
A1
[MU]-tasten brukes til påslag. Her er et eksempel på påslagsfunksjonen. Hvis innkjøpsprisen til en artikkel er 120 $ og avanseprosenten er på 25 %, hva blir salgsprisen og avansen?
Tast inn følgende:
120 [MU] 25 [%] (resultat 160)
[=] (resultat 40)
Salgsprisen er da være 160 $, og avansen er 40 $.
For å gjøre det enda klarere: Avanseprosenten regnes i forhold til salgsprisen, dvs. den prosenten av salgsprisen som er avanse. I eksempelet over er salgsprisen (beregnet av kalkulatoren) 160 $, så da gir avanseprosenten på 25 % en avanse på 40 $.
Før vi gjorde utregningen, visste vi ikke hva salgsprisen ville bli, bare at innkjøpsprisen på 120 $ var 75 % av dette ukjente beløpet (altså 100 % - 25 % = 75 %). For å si det på en annen måte: Vi spør kalkulatoren om å beregne tallet som 120 $ er 75 % av. Dette tallet er 160 $, og dermed er 25 % av det (avansen) 40 $.