fx-ESPLUS Series / fx-ES Series

Q10
Onko tieteellisillä laskimilla mahdollista suorittaa kompleksilukuja sisältäviä laskutoimituksia polaarisessa muodossa?
A10
Kyllä. Kompleksilukujen aritmeettisia laskutoimituksia voidaan käsitellä laskimilla helposti.

Tämän kaltaiset laskutoimitukset, joita usein käytetään fysiikan ja tekniikan alueilla, on selitetty tässä täydennyksenä laskimen käyttöohjeeseen.

Kompleksiluvut voidaan esittää kahdessa eri muodossa:
suorakulmaisessa eli karteesisessa muodossa: z = x+iy (joissakin merkintätavoissa kirjainta j saatetaan käyttää kirjaimen i sijaan.)
polaarisessa eli kulmamuodossa: z = r∠θ or z = |z|e^θi. (joissakin merkintätavoissa merkin θ sijasta saatetaan käyttää merkkiä φ.)

Esimerkki 1: Muuta kompleksiluku (z = -4+3i) polaariseen muotoon.
1. Aseta COMPLEX-tilassa kulmayksiköksi Degree (Deg, aste).
  [MODE] [2](COMPLEX)

[SHIFT] [MODE] [3](Deg)

[SHIFT] [MODE] [Down][3](CMPLX) [2](r∠θ )

2. Syötä kompleksiluku z=-4+3i.
  [(-)][4][+][3][ENG](i)[=]

Tulos polaarisessa muodossa: 5∠143,1301024

Esimerkki 2: Muuta kompleksiluku (2∠60
°) suorakulmaiseen muotoon.
  Syötä kompleksiluku 2∠60
  [2][SHIFT][(-)](∠)[6][0]
  [SHIFT][2](CMPLX)[4](
->a+bi)[=]
Esitetty tulos (Luonnollinen näyttö): 1+√3i
Esitetty tulos (Rivi) :1+1,732050808i