Yleistietoja

Q2
Onko minun huomioitava jotakin erityistä suorittaessani laskutoimituksia, jotka sisältävät trigonometrisiä funktioita tai kulmia?
A2
Kyllä. Laskimessa on kolme kulmatilaa, joten sinun on varmistettava, että kulloinkin valittu kulmatila on oikea tila suorittamasi tyyppistä laskutoimintoa varten. Jos näin ei ole, sinun on muutettava kulmatilaa.

Nykyisen kulmatila-asetuksen määrittäminen

Nykyinen kulmatila-asetus on esitetty laskimen näytöllä jollakin alla kuvatuilla merkinnöillä.

Aste:
Jos näytöllä näkyy ”D” tai ”DEG”, nykyinen kulmatila on Degree (aste).
Yksi aste on 1/360 ympyrän piiristä. Yksi aste esitetään merkintätavalla 1゜.

Seuraavassa laskutoimituksessa on käytetty asteita:
sin 90°= cos 0°=1

Radiaani:
Jos näytöllä näkyy ”R” tai ”RAD”, nykyinen kulmatila on Radian (radiaani).
Yksi radiaani on 1/2πr ympyrän piiristä.
1 radiaani = 360゜/ (2π)

Seuraavat laskutoimitukset on suoritettu radiaaneja käyttäen
sin (π/2) = 1 cos (2π) =1

Gooni:
Jos näytöllä näkyy ”G” tai ”GRA”, nykyinen kulmatila on Grad (gooni).
Yksi gooni on 1/400 ympyrän piiristä.

Seuraavat laskutoimitukset on suoritettu gooneja käyttäen.
sin100 goonia = cos 400 goonia =1

Seuraavaksi on esitetty näiden kolmen kulmatilan välinen suhde.
90°=π/2 radiaania = 100 goonia

Aste on alkuperäinen oletusasetus kulmatilalle vakiomallisessa, tieteellisessä laskimessa ja ohjelmoitavassa tieteellisessä laskimessa.

Kulmatilan muuttaminen

S-V.P.A.M., V.P.A.M., fx-4800P, fx-5500LA, fx-3650P, fx-3950P jne. :

Paina painiketta [MODE] selataksesi näyttöä, kunnes näytöllä näkyy kulmatilan valintaikkuna. Syötä numero, joka vastaa haluamaasi kulmatilaa.

Muut kuin yllä ilmoitetut vakiomalliset ja ohjelmoitavat laskimet:

Paina näppäintä [MODE] yhdessä sen numeron kanssa, joka vastaa haluamaasi kulmatilaa. Laatta näytön alapuolella esittää, mitä numeronäppäintä sinun on painettava.